09 april 2005

The True Artist Helps the World by Revealing Mystic Truths


true artist, originally uploaded by guigui.

"It was a kind of test - like when you say something out loud to see if you believe it. Once written down, I could see that the statement [...] was on the one hand a totally silly idea and yet, on the other hand, I believed it. It's true and not true at the same time. It depends on how you interpret it and how seriously you take yourself. For me it's still a very strong thought."
The True Artist Helps the World by Revealing Mystic Truths, Bruce Nauman, 1967

WOW. Ik ben nauwelijks begonnen en ik heb al inspirerende feedback op mijn stukje [Uomo Universale 2.0 ] Natuurlijk ben ik mij bewust van het feit dat veel mensen niet op veranderingen zitten te wachten. Zelf heb ik me altijd afgevraagd, waarom niet? Robert Coppenhagen heeft me die vraag beantwoord. Hij erkent in zijn boek Creatieregie 4 niveaus van creatiedynamiek.

Niveau 1: onbewust
Niveau 2: bewust eigenbelang
Niveau 3: bewust omgeving
Niveau 4: bewust zijn van het geheel.
In [Denken als Da Vinci] wordt dit laatste niveau getypeerd als CONNESSIONE, -systeemdenken- maar daarover later meer.

De ervaring die Anonymous heeft is met mensen die volgens Coppenhagen voornamelijk op niveau 2 acteren. Vragen als: hoe goed is hij, gaat deze collega ervoor zorgen dat ik zonder werk kom te zitten? gaat hij de nieuwe manager worden? komen allemaal vanuit een verstandelijke benadering die door angsten gedomineerd wordt. Wanneer je echter de indentificatie me je analytische geest en het daardoor gecreƫrde onechte zelf, het ego, laat varen [aldus Eckart Tolle in de kracht van het NU] kom je op niveau 3 of zelfs 4.
Op niveau 3 zouden andere vragen spelen als: hoe kan nieuw bloed ons helpen op een hoger niveau te komen? Anonymous geeft dan ook duidelijk blijk op zo'n niveau te spelen. Hij (of is het een zij) schuift zijn angsten opzij en wil me zelfs helpen mijn theorie van alles op te stellen.

Beste anonymous-blogger, mijn dank, je zet me immers aan het denken.
Vertel me wat jouw ambitie op niveau 3 en 4 is en ik zal mijn best doen je te helpen.

Lekker.
In dit stukje heb ik relaties gelegd tussen:
De kracht van het NU
Creatieregie
Denken als Leonardo da Vinci.

ps.
Over banen en managers hoef je je geen zorgen te maken.
Deze [artist] heeft andere ambities.

De droom van iedere filosoof


boeken, originally uploaded by guigui.

Dit wordt mijn zoektocht naar filosofische reflectie. Ik heb de laatste jaren veel boeken gelezen die rechtstreeks of zijdelings iets met het vakgebied Multimedia van doen hebben. Een aantal van die boeken waren filosofisch van aard, strekking of minstens intensie. Langzaam ben ik gaan inzien dat die losse verhalen met elkaar te verbinden zijn. En dat in die verbintenis een interessant verhaal zit. Je zult dan ook overal verwijzingen tegenkomen naar die boeken, naar die losse verhalen.

Het schijnt dat de droom van iedere filosoof is om 'kleine verhalen te leren verbinden aan een groter verhaal en grote belangen leren vertalen naar kleinere, alledaagse'. Het verwoorden van die droom is een oefening in wijsbegeerte, in het streven naar wijsheid.

Ja, ook ik ga een poging wagen mijn 'theorie van alles' te creeren, bewijzen, beleven.

Als dit mijn streven naar wijsheid is, wanneer heb ik dat doel dan bereikt? Als ik zelf tevreden bent over mijn 'oefening in wijsbegeerte', als ik tevreden ben over het resultaat; het boek? Of, en dat zal waarschijnlijk meer aan de lezer appeleren; wanneer lezers tevreden zijn over mijn boek?

Wie zal het zeggen?
Je mag hieronder in ieder geval je mening geven, wellicht lees je het ooit nog in mijn boek terug.

08 april 2005

[Uomo Universale 2.0]


uomouniversale_4, originally uploaded by guigui.

Ieder (scenario)schrijver weet, je moet de boog langzaam onder spanning brengen, af en toe eens wat laten vieren en dan weer aantrekken. Gelukkig heb ik me niet voorgenomen om een boek te gaan schrijven langs gebaande paden. Ik val dus gewoon meteen met de deur in huis. Ik ben dat ook aan mijn eigen visie verplicht, je moet beginnen met het eindbeeld, een focus. Ik ga het geheim dus meteen onthullen, de 4 kwaliteiten die de uomo universale 2.0 in huis moet hebben zijn: focus, creativiteit, kennis en ondernemerschap.
Als je dit nu leest en er gaat een wereld voor je open, kom dan geregeld terug op deze site, want je zult dan van de ene in de andere verbazing gaan vallen.
Als je dit nu leest en het zegt je niks, kom dan zeker geregeld terug op deze site, want ik kan een kritische blik goed gebruiken om mijn zinnen te scherpen.

07 april 2005

Beginselen van Creatorium


creatorium01, originally uploaded by guigui.

We staan aan de vooravond - of misschien zijn we al een tijdje ermee bezig, zover ben ik nog niet dat ik dat kan inschatten - van een veranderende maatschappij. De mens [Uomo] is constant op zoek naar verbetering van zichzelf en zijn leefomgeving. Hij heeft zichzelf de onmogelijke taak toegeeigend om groter te groeien dan hij is. [Uomo] is niet tevreden met zijn situatie. Dat is aan de ene kant mooi, want daardoor vind er voortdurend verandering plaats. Aan de andere kant moeten we ons constant kritisch de vraag blijven stellen of verandering wel verbetering betekent.

We kunnen rustig zeggen dat we de tijd van industrialisatie achter ons hebben, de tijd waarin we verbetering voornamelijk buiten onszelf zochten. Industrialisatie zal echter niet meer voor grote verandering, verbetering, van de mens gaan zorgen.

De nieuwe uitdaging ligt in het verbeteren van de mens, van binnenuit. We staan nu dus op een moment in de geschiedenis van de mens waarin we het verbeteren van de mens en zijn leefomgeving gaan bekijken vanuit de mens zelf.

Als docent Multimedia wil ik daar natuurlijk mijn bijdrage leveren, dat is immers een mooi streven. Ik zal dan ook een poging doen mijn onderwijs naar deze ambitie vorm te gaan geven en een bijdrage leveren aan het 'optimaliseren van de multimedia-mens', de nieuwe renaissancemens oftewel [Uomo universale 2.0]